Brandveiligheid

Brand is een gebeurtenis wat u niet kunt voorkomen. Per jaar zijn er in Nederland ongeveer 40,000 branden. Hiervan was het nodig dat 400 personen door de brandweer gered moesten worden. Waarbij in 2010 voor 65 personen deze hulp te laat kwam (CBS). Daarom staat er in de gemeente Hoogeveen altijd de brandweer klaar om u te helpen. De gemeente en de brandweer proberen door middel van voorlichtingen de bewoners te informeren over de gevaren van brand.

Een brand kan op vele verschillende manieren ontstaan. Denk hierbij door sigaretten, kaarsen, kortsluiting in uw huis of een eventuele blikseminslag.

U als inwoner van Hoogeveen kan iets doen als u brand in uw woning heeft. Denk hierbij aan het plaatsen van rookmelders, brandblusmiddelen en van te voren besproken vluchtplan. Hieronder proberen wij u te informeren wat u het best kunt doen in geval van brand.

Brandblussers:

Een beginnende brand in huis kunt u vaak zelf blussen. Probeer als u zelf een brand wilt blussen aan de volgende dingen te denken:
-Breng eerst uw huisgenoten(en huisdieren) in veiligheid!
-Bel de brandweer (1-1-2)
-Let op uw eigen veiligheid! Breng uzelf nooit in gevaar!

Wees vooral voorzichtig met rook. Rook is giftig en vaak gevaarlijker dan vuur. Probeer pas een brand te blussen als u zeker weet dat dit veilig kan gebeuren. Het eenvoudigste is hierin om water te gebruiken. Water is vrijwel altijd voorhanden. U zou dit kunnen bereiken met een tuinslang die lang genoeg is om in alle vertrekken te komen.

LET OP! WATER IS NIET VOOR ALLE BRANDEN GESCHIKT.

Blus brandende vloeistoffen, zoals bijvoorbeeld de bekende ‘vlam in de pan’ nooit met water.

Rookmelders

Doormiddel van rookmelders te plaatsen in uw huis kunt u een brand vroegtijdig ontdekken en u zelf  hierdoor in veiligheid brengen. Er wordt aangeraden om minimaal één brandmelder per verdieping  te plaatsen, met voorkeur een rookmelder met het Keurmerk Veilig Wonen. De beste plaats is een gang/hal waar veel kamers op uit komen. Het wordt u afgeraden om rookmelders in een garage of badkamer te plaatsen, omdat dit kan zorgen voor een ‘vals’ alarm.

Om er voor de zorgen dat u zeker weet dat uw brandmelder het doet wordt u geadviseerd om elke maand de rookmelder te controleren en deze af te stoffen. En door elk jaar de batterij te vervangen. Hierdoor weet u zeker dat de brandmelder zal werken als u hem nodig heeft.

Vluchtplan:

Een vluchtplan zijn afspraken wat u met uw medebewoners heeft gemaakt over:
– Wat is de snelste en veiligste vluchtroute uit het huis.
– Waar verzameld u zich buiten als er brand ontstaat.
– Wie is verantwoordelijk voor welk gezinslid of huisdier.
– Waar bevinden zich de brandblusmiddelen en afsluiter van gas en elektra.

Blijf tijden het vluchten laag bij de grond. De rook zal altijd omhoog trekken. Probeer om alle deuren achter u te sluiten en geef de brandweer zoveel mogelijk informatie al deze gearriveerd is.

Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij :

www.brandweerhoogeveen.nl/ 
www.brandveiligheidthuis.nl 
www.woonikbrandveilig.nl

Bronnen:

Veiligheidsplan Hoogeveen 2011-2014
www.hoogeveen .nl
www.cbs.nl