Voorbereiding op rampenbestrijding

Een ramp of een zwaar ongeval is een gebeurtenis waardoor een ernstige verstoring van

de openbare veiligheid is ontstaan; waarbij het leven en de gezondheid van vele personen, het milieu of grote materiële belangen in ernstige mate worden bedreigd of zijn geschaad. Oorzaken voor rampen kunnen voorkomen uit menselijk handelen en menselijk falen. Ook doen zich rampen voor van niet-menselijke oorsprong. Hierbij kunt u denken aan natuurrampen zoals:

Overstromingen, storm en blikseminslag. Hoogeveen richt zich op de oorzaken met menselijke falen. De heftigheid van een storm is niet te beïnvloeden, de kwaliteit van een dijk wel.

Veiligheidsregio Drenthe en gemeente Hoogeveen

De partners van gemeente Hoogeveen op gebied van rampenbestrijding zijn: Deelgemeenten binnen provincie Drenthe, GHOR, Nederlandse Rode Kruis, Rijkswaterstaat, ProRail, Waterschap Reest en Wieden, Waterschap Velt en Vecht, Reddingsbrigades Nederland, De brandweer, politie en ziekenhuizen.

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de voorbereiding van de bestrijding van rampen en zware ongevallen. Wanneer het op rampenbestrijding aankomt steunt gemeente Hoogeveen waarmogelijk op de provincie Drenthe. Hoogeveen probeert zelf ook tot verbeterpunten te komen met betrekking tot rampen:

  • Gemeente Hoogeveen heeft een aantal piketmedewerkers benoemd voor rampenbestrijding en crisismanagement. Deze mensen zijn beter opgeleid, geoefend en getraind en krijgen meer mogelijkheden voor het verwerven van ervaringskennis.
  • De borging van kwaliteit en capaciteit door het stellen van kwaliteitseisen en met maken van prestatieafspraken evenals testen, toetsen en handhaven daarvan.
  • Gemeente Hoogeveen heeft een rampenplan opgesteld waarin zij en de deelgemeenten van de provincie Drenthe bepaalde punten hebben vastgelegd. Hierin proberen zij zoveel mogelijk en waar nodig elkaar hulp te bieden. Op grond van het rampenplan moeten zodanige voorbereidingen worden getroffen dat de oorzaak van een ramp of zwaar ongeval door de hulpdiensten adequaat kan worden bestreden en de gevolgen voor mensen, dieren en/of goederen zoveel mogelijk beperkt worden. Daarbij moet hulp aan slachtoffers zo effectief en snel mogelijk worden geboden en wordt snel herstel van het dagelijks leefpatroon ten doel gesteld.
  • Deelgemeenten uitnodigen voor gemeentelijke oefeningen, zowel passief (waarnemer) als actief (deelnemer).
  • Hoogeveen organiseert ook diverse incidentevaluaties onder burgers. Hier gaat het om het veiligheidsgevoel van de burgers en hoe zij denken over voorbereiding en bestrijding van rampen binnen de gemeente.

Doelen van veiligheidsregio Drenthe

In het rampenplan staat de samenwerking tussen de gemeenten van de provincie Drenthe vastgelegd.

  • Gemeenten van de provincie Drenthe moeten elkaar hulp bieden in geval van (dreigende) rampen of zware ongevallen. Een ramp of zwaar ongeval op het grondgebied van één van de gemeenten in Drenthe, kan gevolgen hebben voor één of meer aangrenzende gemeenten.
  • Te komen tot verdergaande afstemming en gezamenlijke implementatie van plannen

en draaiboeken, werkinstructies, poolvorming en dergelijke op het terrein van

rampenbestrijding, van de Drentse gemeenten.

Wat kunt u als burger bijdragen?

U als burger kunt zich aanmelden bij diverse hulpverleningsdiensten als vrijwilliger. Denk ook aan rampen in overige gemeenten binnen de provincie Drenthe.
Aanmelden bij:
Het Nederlandse Rode Kruis
Nederlandse Reddingsbrigade 
Vrijwilliger bij de Politie 
Vrijwilliger bij de Brandweer 

Bronnen:
www.hoogeveen.nl
Rampenplan Hoogeveen