Georganiseerde criminaliteit


Aan de bestrijding van de zware georganiseerde criminaliteit behoort een goed onderbouwd inzicht in de aard, ernst en omvang van de criminaliteit ten grondslag te liggen. De gemeente Hoogeveen hanteert een preventief beleid tegen voorkoming van georganiseerde criminaliteit. Het is de bedoeling dat de gemeente en haar private partners tot meer regie en afstemming in hun optreden komen om vermenging van de bovenwereld met de onderwereld te voorkomen. Vermenging leidt tot bedreiging van de openbare orde en veiligheid. Oorzaken voor georganiseerde criminaliteit hebben voornamelijk te maken met geld. Criminelen zien een makkelijke of snelle manier om aan geld te komen. Georganiseerde criminaliteit is niet iets wat dagelijks wordt vastgelegd. Onderzoeken van de politie hebben vaak tot gevolg dat bepaalde vormen van georganiseerde criminaliteit worden ontdekt.

Partners van de gemeente

Dit zijn onder andere de politie, het RIEC, provincie Drenthe, openbaar ministerie, woningstichting en veiligheidsregio Drenthe.

Bestuurlijke aanpak vanuit de gemeente en door haar partners

Vanaf 2009 maakt gemeente Hoogeveen gebruik van de diensten en ondersteuning van het Regionaal Informatie & Expertise Centrum (RIEC) voor de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit.
Het RIEC heeft als taak een geïntegreerde aanpak van de georganiseerde misdaad, door het strafrechtelijk laten vervolgen van individuele daders en het ontmantelen van criminele samenwerkingsverbanden. Hiernaast richten zij zich op bestuursrechtelijke interventies en fiscale handhaving, door die aan te grijpen bezitten zij factoren om gelegenheidsstructuren van georganiseerde misdaad te identificeren en aan te pakken.

Hoogeveen maakt gebruik van het instrument BIBOB en andere bestuurlijke middelen om georganiseerde misdaad tegen te gaan. Gemeenten kunnen de achtergrond van een bedrijf of persoon onderzoeken bij een af te geven of afgegeven vergunning. Dit onderzoek vindt plaats in de vorm van een vragenlijst die meegestuurd wordt bij de aanvraag. Wanneer de vragenlijst niet of niet-volledig wordt ingevuld kan dit een reden zij  voor het weigeren van de vergunning. Tevens geldt dit ook, wanneer er sprake is van criminele antecedenten of het witwassen van geld afkomstig uit strafbare feiten.

Het doel van de gemeente

Gemeente Hoogeveen doet haar best om de vormen van georganiseerde criminaliteit te voorkomen of terug te dringen. Hoogeveen heeft een analyse waar objectieve cijfers aangeven welke problemen prioriteit dienen te krijgen. Onder georganiseerde criminaliteit is dit niet zo eenvoudig. Meestal komen vormen van georganiseerde criminaliteit pas aan het licht wanneer iets wordt opgemerkt wat de aandacht van de politie, gemeente of haar burgers trekt.
Hoogeveen probeert waar mogelijk samen te werken met diverse partners. Tevens vindt zij de mening van haar burgers erg belangrijk. U kunt hierbij denken aan veiligheidsgevoelens onder burgers in wijken waar vormen van criminaliteit zich voordoen.

Wat kunt u als burger doen?

U als burger kunt weinig tegen georganiseerde criminaliteit ondernemen. Meestal heeft u er geen last van en merkt u niet dat er iets gaande is wat niet hoort. Als u toch informatie heeft, kunt u dit melden bij bij de gemeente en de politie, maar ook bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Meer informatie:
RIEC-Noord

Bronnen:
www.hoogeveen.nl
integraal Veiligheidsplan Hoogeveen 2011-2014