Overlastgevende jeugd

De meeste jeugdgroepen in Hoogeveen gedragen zich goed. Toch zijn er groepen die geluidsoverlast veroorzaken, intimideren, zwerfvuil achterlaten en vernielingen of andere kleine criminaliteit plegen. Bij zwaardere criminaliteit noemen we het ‘criminele jeugdgroepen’.  Gemeente Hoogeveen werkt samen met andere instanties voor een aanpak hiervan en heeft begin 2011 vastgesteld welke doelen het jongerenwerk heeft.

Hieronder ziet u een tabel met meldingen die zijn gedaan bij de politie van jeugdoverlast  in 2010 in Hoogeveen.

Cijfers uit voorgaande jaren zijn niet vergelijkbaar met deze tabel in verband met een nieuw politieregistratiesysteem. Daarnaast zijn we afhankelijk van de mensen die de overlast ervaren en wanneer ze hier melding van maken.

Om jeugdoverlast te verminderen heeft gemeente Hoogeveen een straatcoach aangesteld. De straatcoach is een schakel tussen jongerenwerk en politie en heeft contacten opgebouwd met de jongerengroepen. Jongeren reageren goed op de straatcoach, zijn positief over hem en vertrouwen hem. Hij is een gesprekspartner voor ouders van overlastgevende jongeren en omwonenden. Op vijf plekken is de overlast zo goed als verdwenen. In het centrum, de wijk De Weide en in Zuid wordt voornamelijk nog overlast veroorzaakt. De straatcoach heeft zijn waarde bewezen en zal worden ondergebracht bij Stichting Welzijnswerk.

Omdat ook jongeren recht hebben op hun plaats in de openbare ruimte, wordt momenteel gekeken naar mogelijkheden voor (inpandige) ontmoetingsplekken in de wijken. Buurthuizen en het Jongerenontmoetingsbeleid (JOP-beleid) worden hierbij meegenomen. Hierbij wordt er gekeken naar de wens van de jongeren en het gemeentelijk jeugdbeleid.

In 2011 is er vanuit het veiligheidshuis het JeugdGroepenOverleg (JGO) opgezet. De deelnemers hiervan zijn: Gemeente Hoogeveen, politie, wijkbeheer, jongerenwerkers, opbouwwerk, straatcoach, combinatiefunctionarissen en schoolmaatschappelijk werk . In dit overleg wordt informatie gedeeld en kan er tot een integrale aanpak worden gewerkt, bestaande uit een groepsgerichte, persoonsgerichte en gebiedsgerichte aanpak. Zo kan er bijvoorbeeld snel hulp worden geboden aan jongeren met een drugsverslaving, kunnen jongeren worden besproken door Centrum voor jeugd en gezin (CJG), De wijkbeheerder kan snel ingrijpen bij vernielingen en het jongerenwerk houdt zich bezig met het organiseren van leuke preventieve activiteiten tot proberen contact te krijgen met groepen jongeren die dreigen af te glijden of zich zelfs al in het criminele circuit bevinden.

Door deze positieve insteek hopen we als gemeente de jeugdoverlast aan te kunnen pakken. Als jongeren toch strafbaar of zelfs crimineel gedrag blijven vertonen, zullen ze stevig worden aangepakt. Doordat de politie ook deelneemt in het Jeugd Groepen Overleg zijn de lijnen kort, waardoor er snel opgetreden kan worden als dit noodzakelijk is.

Wat kunt u doen?

  • De eerste stap tegen jeugdoverlast kunt u zelf doen door de jeugd het goede voorbeeld te geven en als u overlast ervaart, hen aan te spreken op hun gedrag
  • Meldt overlast altijd bij de politie:
    Spoedeisende meldingen: 112.
    Niet-spoedeisende meldingen: 0900-8844
  • Als de overlast langere tijd aanblijft, kunt u dit melden bij de buurtbeheerder bij u in uw wijk: De Smederijen.

Meer informatie? 
Voor vragen of opmerkingen over overlastgevende jeugd kunt u contact opnemen met de gemeente Hoogeveen: info@hoogeveen.nl of telefoonnummer 14 0528.

Bronnen:
www.hoogeveen.nl
www.vng.nl