Criminele jeugd – Individuele probleemjongeren

Jeugdcriminaliteit in de Gemeente Hoogeveen.

Wanneer we spreken over jeugdcriminaliteit, spreken we vooral over jongeren met meerdere antecedenten die in diverse opzichten de maatschappelijke aansluiting hebben verloren. Ze vormen de harde kern van jeugdgroepen en plegen verschillende vormen van criminaliteit. Jeugdcriminaliteit in de gemeente Hoogeveen is in vergelijking tot de landelijke cijfers geen ernstig probleem.

Figuur 1.1 Criminaliteitscijfers Hoogeveen

In 2009 waren er landelijk zo’n 20.000 jongeren doorverwezen naar HALT waarvan er 80 uit de provincie Drenthe kwamen. Dit geeft aan hoe het met de jeugdcriminaliteit is gesteld in de provincie Drenthe. Wij als gemeente Hoogeveen hebben het jaar 2011 gebruikt om het integrale jeugdbeleid te herschrijven. De jeugdgroepen en jeugdcriminaliteit zijn nog niet goed in beeld gebracht in de gemeente Hoogeveen. Daarom willen wij als gemeente de shortlistmethode van Beke invoeren. Deze methode wordt landelijk door de politie gebruikt om jeugdgroepen in kaart te brengen.

Veiligheidshuis

In 2009 is in Hoogeveen een locatie geopend van het veiligheidshuis Drenthe. Dit is een knooppunt waar informatie van deelnemende organisaties samenkomt. Onder andere Justitie, gemeente, politie, zorgorganisaties en woningcorporaties werken samen aan het voorkomen en terugdringen van recidive en overlast.

Vreedzame School

De wijk Wolfsbos is een multiculturele wijk in Hoogeveen. Er zijn hier al een langere tijd regelmatig conflicten en escalaties en er is sprake van een neergaande spiraal. De multiculturele verschillen zijn op scholen en in de wijk steeds duidelijker zichtbaar. Dit kunnen ontstaansgronden zijn voor jeugdcriminaliteit. Hierdoor is het project vreedzame school opgezet om de neerwaartse spiraal weer een positieve wending te geven. In een later stadium gaan wij dit uitbreiden naar een project vreedzame wijk.

Alcohol- en/of drugsproblematiek jongeren

Wij als gemeente Hoogeveen participeren in een werkgroep vanuit veiligheid. In deze werkgroep zijn meerdere samenwerkingspartners aanwezig welke een project zijn gestart om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen. Het hoofddoel is de komende jaren de problematiek verlagen onder jongeren aangaande drank en drugs gebruik, maar ook zeker inzet om kennis van wet- en regelgeving bij verstrekkers van middelen te vergroten.

Landelijk beleid Openbaar Ministerie

Jeugdcriminaliteit krijgt de komende jaren bij het OM onverminderd aandacht. De nadruk ligt daarbij op het voorkómen dat jong begonnen delinquentie uitmondt in een langdurige criminele loopbaan. Om een toegespitste en samenhangende reactie op jeugddelinquentie te bieden, is er nu in elk arrondissement een jeugdcasusoverleg dit vind meestal plaats in het veiligheidshuis. In het jaar 2009 waren er 30.600 rechtbankzaken tegen minderjarigen en in 2010 waren er 27.200.

Wat kan u doen tegen jeugdcriminaliteit onder jongeren?

Wanneer u jongeren een strafbaar feit ziet plegen kan u altijd bellen met de politie. Wanneer er nood is met het telefoonnummer 112  wanneer er geen spoed is 0900-8844. Wanneer u anoniem strafbare feiten wilt doorgeven kan dit op het nummer 0800-7000.

Wanneer u het vermoeden heeft dat uw kind zich bezig houdt met crimineel gedrag kunt u kijken op http://www.nji.nl of op www.wegwijzerjeugdenveiligheid.nl op deze internetsites staat alle informatie en instanties vermeld die u verder kunnen helpen.

Bronnen:

Veiligheidsplan gemeente Hoogeveen
www.cbs.nl
www.vng.nl
www.om.nl
www.hoogeveen.nl