Veilig toerisme

De gemeente Hoogeveen vind het belangrijk dat u als gast van onze gemeente zich veilig voelt. Dit geldt niet alleen voor u als toerist van de gemeente maar ook u als inwoners. Daarom willen wij u de veiligheid bieden ten aanzien van het veilig recreëren. Want uit onderzoek is gebleken dat toerisme en recreatie een grote rol spelen in ons dagelijks leven. Als we het over toerisme spreken dan leggen wij de nadruk op de bezoeker van buiten de stad, bij recreatie ligt het nadruk op vrijetijdsbesteding van onze eigen inwoners. Wij zien als gemeente dat het verschil tussen de toerist en inwoner steeds meer vervagen, de belangen van de toerist en de stadsbewoner lopen steeds meer in elkaar over. Dus een veilige toeristisch aantrekkelijke stad betekent immers ook een voor bewoners prettig verblijfsklimaat met goede voorzieningen.

Wat doen wij als gemeente Hoogeveen aan veilig toerisme

Wij hebben een horecaconvenant waarin staat dat er een samenwerkingsverband is met alle ondernemersorganisatie in het centrum van Hoogeveen. Dit noemen wij de Stichting Centrummanagement. In het stichtingsbestuur zijn de Ondernemersvereniging Winkelhart Hoogeveen, Horeca Hoogeveen, de ambulante handel, het Cultureel Ondernemersplatform en het Toeristisch Platform vertegenwoordigd. De Stichting heeft als doel het centrum van Hoogeveen economisch te versterken en meer bezoekers naar het centrum te trekken, zodat alle ondernemers hiervan profiteren.

Want het economische belang van toerisme wordt nog te vaak onderschat. Alleen al de omvang van het aantal Nederlanders en buitenlanders dat jaarlijks zijn vakantie in Drenthe doorbrengt 1.082.600 personen uit de top 10 binnenlandse vakantie bestemmingen staat Drenthe op de 6e plaats. We hebben gezien dat er meer dan 1 miljoen personen zijn vakantie doorbrengt in provincie Drenthe. Dit zijn veel extra mensen die de provincie Drenthe bezoeken, dus ook de gemeente Hoogeveen. Wij, als gemeente, willen dat toeristen kunnen genieten van een veilige omgeving daarom dit horecaconvenant.

In dit horecaconvenant leest u hoe wij als gemeente Hoogeveen en Politie en Justitie in samenwerking met de horecaondernemers bepaalde inspanningen hebben besproken. Deze inspanningen zullen er voorzorgen dat het veiliger wordt en dat is niet alleen in het belang van de inwoners maar ook voor u als toerist.

Al de specifieke inspanningen van alle organisaties kunt u na lezen door op de volgende links:

horecaconvenant.pdf of Gemeente Hoogeveen (APV) Algemene plaatselijke verordening

Niet alleen willen wij het zorgen dat u zich veilig voelt bij ons in de stad maar wij willen u ook garanderen dat u zich veilig kan bewegen in de meerdere plassen die in de omgeving van Hoogeveen liggen daarom heeft  de provincie Drenthe veilig zwemmen folder in het leven geroepen deze kunt u bekijken op:

http://www.provincie.drenthe.nl

Wat kunt u als burger doen?

Meld alle verdachte zaken/activiteiten en doe in gevallen van een strafbaar feit aangifte bij de Politie Drenthe.
Bel in geval van spoedeisende hulp: 112,
niet spoedeisende hulp: 0900-8844.
Brandweer: nummer 0593-382911

wet- en regelgeving

Gemeente Hoogeveen (APV) Algemene plaatselijke verordening

Voor vragen of opmerkingen?
Hoogeveen via info@hoogeveen.nl of met het telefoonnummer 14 0528.

Het Toeristisch Informatie Punt

Bronnen:

Veiligheidsplan Hoogeveen

www.cbs.nl
www.hoogeveen.nl
www.risicokaart.nl
www.alcoholinfo.nl
www.vnn.nl