Veilig winkelgebied

Criminaliteit en onveiligheid, zoals winkeldiefstal, zakkenrollerij, jongerenoverlast, vernielingen, verkeer en brandveiligheid, vormen al jaren problemen in winkelgebieden. Winkels trekken kopers en kijkers aan, maar ook mensen met minder goede bedoelingen. Zwerfvuil en verloedering kunnen ook zorgen voor een onveiligheidsgevoel.

De gemeente Hoogeveen heeft samen met het Centrummanagement Hoogeveen besloten te willen investeren in de binnenstad van Hoogeveen door toepassing van het Keurmerk Veilig Ondernemen voor Winkelgebieden (KVO-W). In 2008 zijn bedrijventerrein Buitenvaart en de Wieken al voorzien van dit keurmerk. In 2009-2010 is daarom een veiligheidsanalyse uitgevoerd. Hierin zijn de criminaliteitscijfers en de onveiligheidsgevoelens bij ondernemers in kaart gebracht met betrekking tot het centrum van Hoogeveen.

Er is een analyse gemaakt op basis van cijfers van de politie Hoogeveen in 2007-2008-2009. De landelijke en regionale cijfers tonen aan dat de gemiddelde aangiftebereidheid onder winkeliers ongeveer 20% is.  Hierdoor is de meting een beperkt beeld van de werkelijke situatie. Hieronder ziet u een tabel met de cijfers van politie en brandweer.

Het veiligheidsgevoel van de ondernemers is gemeten door een ondernemersenquête. Er zijn 350 enquêtes verstuurd naar de ondernemers van de binnenstad van Hoogeveen. 182 bruikbare enquêtes zijn teruggezonden.

In hoofdlijnen zijn dit de uitkomsten:

▪   25%  ondernemers onveiligheidsgevoelens
▪   Overlast jongeren breed probleem
▪   44% last van winkeldiefstal, maar weinig aangiftes bij politie

Uit de cijfers blijkt dat de winkelcriminaliteit een groot probleem is. Landelijk bedraagt de schade ongeveer 1,5 miljard Euro. Winkeliers, medewerkers en winkelend publiek voelen zich vaak onveilig.

Politie en toezichthouders zullen meer toezicht gaan houden en meer gaan samenwerken met een particuliere beveiligingsdienst in het winkelgebied. Daarnaast zal de politie meer contact onderhouden met de winkeliers en zal de straatcoach worden ingezet.

De meeste winkels hebben pin/chip mogelijkheden, hebben goede sloten op ramen en deuren en zijn de meeste winkels voorzien van een alarmsysteem of inbraaksignaleringssysteem. De gemeente heeft de taken in het openbaar gebied, maar winkeliers zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid binnen de winkel.

Het succes van Veilig Ondernemen is sterk afhankelijk van de deelname van winkeliers. Uit de enquête is gebleken dat steeds minder winkeliers aangifte doen van een strafbaar feit. Hierdoor ontstaat er een verkeerd beeld van de werkelijk gepleegde criminaliteit en kan niet snel genoeg worden gereageerd op criminaliteitsontwikkelingen zoals bijvoorbeeld diefstal en fraude. Het is dus erg belangrijk dat winkeliers in alle gevallen aangifte doen van een strafbaar feit.

Gemeente Hoogeveen hoopt zo voor u een zo veilig mogelijk winkelgebied te hebben gerealiseerd.

Wat kunt u doen?

  • Meld alle verdachte zaken/activiteiten en doe in gevallen van een strafbaar feit aangifte bij de Politie Drenthe.
    Bel in geval van spoedeisende hulp: 112,
    niet spoedeisende hulp: 0900-8844.
  • Zorg dat u uw afval in de afvalbak deponeert.

Als winkelier/ondernemer:

Bronnen: