Veilig uitgaan

Veilig uitgaan

In de gemeente Hoogeveen kun je prima uitgaan, het aanbod van uitgaansgelegenheden is dan ook zeer gevarieerd. Zo heeft Hoogeveen een eigen theater met een grote zaal waar plaats is voor wel 800 personen. In het centrum van Hoogeveen ligt de Grote Kerkstraat dit is de kern van alle uitgaansgelegenheden in Hoogeveen. Er zijn hier ruim 30 kroegen te vinden en een nachtclub. Hoogeveen heeft tevens de beste binnenstad van Nederland 2011/2013 verkiezing gewonnen deze prijs win je niet voor niks natuurlijk. Op het gebied van veilig uitgaan werkt de gemeente zeer goed samen met de horeca ondernemers. Dit is ook nodig omdat de afgelopen jaren uitgaansgeweld een stijgende lijn toont, maar in Hoogeveen zijn we daar goed op voorbereid.

Overleg veilig uitgaan

In het overleg Veilig Uitgaan maken gemeente, politie, horeca, OM en taxibranche afspraken om de veiligheid en leefbaarheid in het uitgaansgebied te verbeteren. Zo’n zes keer per jaar wordt vergaderd onder leiding van de burgemeester, in deze vergaderingen komen  actuele zaken aan de orde maar ook beleidsmatige onderwerpen die betrekking hebben op veilig uitgaan. Sinds een aantal jaren is er cameratoezicht in het uitgaansgebied, kan de burgemeester gebiedsontzeggingen opleggen aan ordeverstoorders, kan de horeca gezamenlijk ontzeggingen (soort toegangsverboden) opleggen en is de samenwerking op papier gezet in een convenant( zie:http://www.trijezera.nl/horecaconvenant.pdf) en een samenwerkingsovereenkomst.

Collectieve horecaontzegging

Vanaf 1 januari 2011 hebben de horeca, de politie, het openbaar ministerie en de gemeente Hoogeveen hiervoor een nieuwe maatregel. Wie zich schuldig maakt aan ernstige strafbare feiten in de Hoogeveense horeca, krijgt een horecaverbod voor alle aangesloten horecabedrijven. De periode van een collectieve horecaontzegging kan variëren, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Gebiedsontzegging

Ook op straat wordt de gezellige sfeer wel eens verstoord. In het geval dat iemand zich schuldig maakt aan overlastgevend gedrag, geeft de burgemeester de mogelijkheid om dit te bestraffen met een gebiedsontzegging voor een bepaalde tijd. Daarnaast kan er, indien iemand risico loopt, een waarschuwingsgesprek gevoerd worden. De gebiedsontzegging kan variëren van mimimaal 4 tot maximaal 12 weekenden.

Cameratoezicht

Met enkele camera’s in het centrum houdt de politie een extra oogje in het zeil. De camera’s hangen in de Grote Kerkstraat en het Armenwerkhuispad. Op ieder moment kunnen de camerabeelden worden gevolgd door de politie. Dankzij de camerabeelden kunnen eventuele problemen snel in de kiem worden gesmoord. De opnames kunnen gebruikt worden voor opsporing.

Wat kun je zelf doen

Als burger kun je zelf ook bijdragen aan de veiligheid in het uitgaansgebied. Denk hierbij aan: het melden van overlastgevend gedrag of andere calamiteiten, geen provocerende kleding dragen en matig uw alcoholgebruik. Neem vooral niet het “heft in eigen handen” maar maak een melding bij medewerkers van het bedrijf of de politie (112).

Voor meer informatie over Veilig Uitgaan kunt u contact opnemen met het team Veilig, telefoon 0528-291244 of 0528-29112

Voor meer informatie over uitgaansgelegenheden kunt u de Uitgids raadplegen. De gids is verkrijgbaar bij TIP Hoogeveen (Toeristisch Informatie Punt) aan het Stationsplein 1.

Bronnen:

Integraal veiligheidsplan Hoogeveen 2011-2014
www.hoogeveen.nl