Verkeersveiligheid

Miljoenen mensen nemen dagelijks deel aan het verkeer. Hierdoor gebeuren er ook dagelijks ongevallen met soms een slechte afloop. De laatste jaren is er zowel landelijk als binnen de gemeente een dalende trend te zien in de verkeersongevallen. Waarbij in het jaar 2000 ongeveer 1000 verkeersongevallen waren zijn er in het jaar 2010 359 ongevallen in de gemeente gebeurd. Dit komt onder andere door goede voorlichtingen van het rijk. Maar ook zeker door de inspanningen die de gemeente Hoogeveen samen met de provincie, buurtgemeenten,Veilig verkeer Nederland(www.3vo.nl ) en de smederijen heeft gedaan om de gemeente veiliger te maken.

De gemeente heeft samen met zijn partners gekeken naar het landelijke Nota mobiliteit en het Provinciaal Verkeer en Vervoers Plan (PVVP). Deze hebben ze uitgewerkt in een mobiliteitsvisie voor de gemeente Hoogeveen. Hierin komt duidelijk naar boven wat nu de stand van zaken is en waar de gemeente heen wil op het gebied van verkeersveiligheid. Hieronder staan in het kort een aantal punten weergegeven waar de gemeente op dit moment mee bezig is om het verkeersveiligheid te verbeteren.

Gedragsbeïnvloeding:

Door naar de statistieken(CBS) te kijken welke doelgroepen het vaakst een ongeval creëren heeft de gemeente een specifieke voorlichting gemaakt voor deze groepen personen. Hiermee wil de gemeente preventief ingrijpen om deze personen bewust te maken van de gevaren die ze creëren door hun gedrag in het verkeer.

Hoofdwegenstructuur:

De gemeente heeft in 2008 een hoofdwegenstructuur gemaakt van de hoofdwegen binnen de gemeente.  De bedoeling hiervan is dat de gemeente de hoofdwegen aantrekkelijk maakt voor al het gemotoriseerd verkeer door de knelpunten er uit te halen. Hierdoor zal de doorstroming versneld worden. Tevens zal dit lijden tot een vermindering van het verkeer in de overige gebieden waardoor deze veiliger zullen worden voor al het overige verkeer.

Het veiliger maken van deze overige gebieden wil de gemeente bereiken door het plaatsen van borden, het verminderen van de snelheid naar 30 km per uur en het scheiden van gemotoriseerd verkeer van het  overige verkeer.

Vrachtverkeer Bork:

De huidige locatie van de firma Bork zorgt voor veel vrachtverkeer vanaf de A28 over de smalle buitenwegen naar Bork toe. Ook al is de huidige infrastructuur gemaakt voor vrachtverkeer, is het moeilijk voor vrachtauto’s om elkaar op deze wegen te passeren. Hierdoor wijken sommige vrachtauto’s uit naar andere routes waardoor er op alle wegen naar de firma Bork onveilige situaties ontstaan. De gemeente is op dit moment samen met de firma Bork bezig hoe deze situatie het beste aangepakt kan worden.

Wat kunt u zelf doen om de veiligheid te verbeteren:

U kunt zelf ook de gemeente Hoogeveen veiliger maken. Binnen de gemeente zijn er smederijen waar de burger zeggenschap en bevoegdheid heeft om de deelname in het verkeer veiliger te maken voor alle bewoners. Wel als enige verstandhouding dat het oplossingsgericht is naar de punten zoals deze in het mobiliteitsvisie zijn beschreven.

Wilt u zelf meer weten over de verkeersveiligheid binnen de gemeente kunt u terecht op de site van de gemeente Hoogeveen. http://www.hoogeveen.nl/Bestuur_en_Organisatie/Beleid_en_visie