Subjectieve veiligheid

Subjectieve veiligheid/ veiligheidsgevoel.

Wat is subjectieve veiligheid? Subjectieve veiligheid is het veiligheidsgevoel van de burgers van Hoogeveen. Het veiligheidsgevoel en de daadwerkelijke veiligheid, objectieve veiligheid, hoeven niet overeen te komen. Hieronder wordt beschreven hoe het zit met de subjectieve veiligheid van de burgers van de gemeente Hoogeveen.

De internetsite www.hoogeveenOnline.nl heeft onder haar bezoekers een enquête gehouden over de binnenstad van Hoogeveen. Hierbij was één van de vragen wat de bezoekers van de veiligheid van de binnenstad van Hoogeveen vonden. Aan deze enquête hebben 45 personen deel genomen. Van deze 45 personen vond 15,6% de binnenstad heel veilig. Het grote merendeel, 68,9% vond het niet veiliger dan elders en 15,6% vond de binnenstad onveilig.

Wat doet de gemeente om uw veiligheidsgevoel te verhogen?

Dit is in principe een goede score voor onze gemeente omdat het merendeel zich dus veilig voelt in de binnenstad van Hoogeveen. Wij als gemeente Hoogeveen doen er dan ook van alles aan om de veiligheid te verhogen. Het sociale beleid van de gemeente is erop gericht om de verantwoordelijkheid van de burger te vergroten. Dit in samenwerking met verschillende samenwerkingspartners binnen de smederijen. Op deze wijze kan er wijk gerichter te werk gegaan worden en is de burger onderdeel van het geheel. Samen met partnerorganisaties zoals de woningcorporaties, stichting welzijnswerk, de politie en wij als gemeente.

Wij hebben onder andere een convenant veilig uitgaan ontwikkeld en we draaien een proef. Deze proef houdt in dat ordeverstoorders naar de verslavingszorg worden gestuurd wanneer zij de orde verstoren in combinatie met verslavingsproblemen. Ook worden er tijdelijke gebiedsverboden uitgegeven aan overlastgevers. Tevens is er cameratoezicht en tijdens het weekend is de Grote Kerkstraat in de avonduren afgesloten voor verkeer. Dit alles om het veiligheidsgevoel te verhogen van de burgers.

Wat zijn de landelijke cijfers?

Hier onder staan de criminaliteitscijfers van de gemeente Hoogeveen over het jaar 2010. Hieruit is af te leiden dat de gemeente Hoogeveen relatief veilig is. Dus het veiligheidsgevoel van de burgers is reëel te noemen. De provincie Drenthe scoort voor de leefbaarheid een 7,3 dit is een goede gedeelde tweede plaats. Alleen de provincie Zeeland scoort beter met een 7,4. Dit geeft een onderzoek van het CBS aan.

Criminaliteitscijfers gemeente Hoogeveen

Figuur 1.1 criminaliteitscijfers gemeente Hoogeveen 2010. Bron www.cbs.nl

 

Wat kan u doen om de subjectieve veiligheid te vergroten?

U kan een onderdeel worden van een smederij door lid te worden van een initiatiefgroep. Dan kan u samen met andere burgers uw ideeën delen en misschien uitwerken. Voor meer informatie over die initiatiefgroepen of over de veiligheid in de gemeente kunt u terecht bij de website van de gemeente Hoogeveen.

Bronnen:

Veiligheidsplan gemeente Hoogeveen
www.hoogeveen.nl
www.hoogeveenonline.nl
www.cbs.nl
www.vng.nl