Jeugd, alcohol en drugs

Alcohol en Drugs Gebruik onder Jongeren

Veel problematiek is gerelateerd  aan alcohol- drugsgebruik. Bijna 80% van het uitgaansgeweld en -overlast gebeurt onder invloed van alcohol. 30% van de verkeersslachtoffers is het gevolg van het gebruik van alcohol en/of drugs.  Het rijden onder invloed kost jaarlijks honderden mensen hun leven, en meer dan 1000 mensen raken ernstig gewond. Doordat de jeugd steeds jonger, steeds vaker en steeds meer alcohol en drugs gebruikt, lopen zij een veel grotere risico’s; niet alleen om slachtoffer/aanstichter te zijn of te worden van uitgaansgeweld, maar ook de kans op blijvende hersenschade, slechtere schoolprestaties en verslaving op jongere leeftijd neemt toe.

 

Enkele feitjes uit onze regio

  • Hoogeveense jongeren drinken veel. Meer dan hun leeftijdsgenoten in Drenthe, die weer meer drinken dan de gemiddelde Nederlandse jongeren.
  • In de leeftijdscategorie 12-15 jaar geeft 61% van de jongeren aan wel eens alcohol gedronken te hebben.
  • 92% van de 16-18-jarigen heeft ooit alcohol gedronken.
  • In Hoogeveen is het percentage jongeren dat ooit cannabis heeft gebruikt hoger dan in de rest van Drenthe (19% tegen 16%). De grootste groep zit in de leeftijd 16-18 jaar.
  • Ook het percentage jongeren dat ooit andere verdovende middelen heeft gebruikt is

hoger dan in de rest van Drenthe.

Daarom heeft de gemeente Hoogeveen een gezamenlijk project gestart tezamen met de twaalf Drentse gemeenten om het alcohol en drugsgebruik onder jongeren terug te dringen. In dit project werken de Gemeenten samen met onder andere politie , verslavingszorg Noord Nederland, GGD Drenthe, Koninklijke Horeca Nederland, de voedsel- en warenautoriteit en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninklijke relaties.

Door de samenwerking van de bovengenoemde organisatie zal de problematiek uit verschillende hoeken worden aangepakt. Het hoofddoel is om de komende jaren de problematiek van alcohol- en drugsgebruik onder jongeren te verlagen, Dit resultaat willen wij behalen door meer voorlichting te geven op scholen en   regelmatig controles uit te voeren bij verschillende horecagelegenheden. De gemeente gaat ook meer maatwerk leveren per individu dan is kans kleiner dat de jeugd terug valt in hun oude patroon van alcohol- en drugsgebruik.

Niet alleen de jeugd wil de gemeente attenderen op hun gebreken, ook wil de gemeente de kennis van de  wet- en regelgeving bij de verstrekkers van de genoemde middelen vergroten. Door deze verstrekkers ook regelmatig te bezoeken of deze zich wel houden aan de wet- en regelgeving.

Meer informatie over wet- en regelgeving:

Rijksoverheid Alcohol
Rijksoverheid Drugs
Gemeente Hoogeveen (APV) Algemene plaatselijke verordening

Wat kunt u zelf doen?

Vindt u het welzijn en de gezondheid van onze jongeren ook belangrijk? Help ons mee het project tot een  succes te maken! Hieronder een aantal punten die u in ieder geval kunt doen om te helpen:

Meer informatie?
Voor vragen of opmerkingen over het project Jongeren, alcohol en drugs kunt u contact opnemen met de gemeente Hoogeveen via info@hoogeveen.nl of met het telefoonnummer 14 0528.

Bronnen:

Veiligheidsplan Hoogeveen

www.cbs.nl
www.hoogeveen.nl
www.risicokaart.nl
www.alcoholinfo.nl
www.vnn.nl